Ghana
Door: Hans Kroll
Blijf op de hoogte en volg Hans
14 September 2009 | Ghana, Accra
Trossen bananen en mango’s aan de bomen in de tuin, kokosnoten langs de straat.
Geïmproviseerde houten bouwseltjes langs de weg waarin eieren per stuk worden verkocht, beltegoed per 20 eurocent en ongekoelde gegrilde vis.. Langs de weg stinkende afwateringskanaaltjes vol met bruin troebel water dat loopt te broeien onder een bloedhete tropenzon. Dit is Ghana. Dit is mijn nieuwe directe leefomgeving.
De afgelopen 3 weken kan ik omschrijven als intens, confronterend, inspirerend maar vooral heel veel aanpassen. In het bijzonder de eerste week was ontzettend moeilijk.
Direct bij het verlaten van het vliegtuig wordt al duidelijk dat ik niet op de luchthaven van Johannesburg geland ben. Met een gammel trappetje verlaat ik het vliegtuig en loop een plakkerige nauwe aankomsthal binnen waar het verf van de muren afbladdert.
Al heel snel besef ik dat ik nooit eerder onder primitieve omstandigheden geleefd heb.
Zuid Afrika is een eerste wereld land met primitieve Afrikaanse eilandjes veilig weggestopt uit het zicht. In Ghana vind je deze armoede overal.
Mijn eerste grootste irritatie is de enorme herrie overal. Aan alle kanten van mijn kamer herrie, schallend uit gigantische boxen van openlucht kroegen en kerken waar gospelkoortjes het geluidsmaximum van de installaties uittesten en duivels worden uitgedreven. Aangezien zo’n beetje alles went nam het aantal uren slaap gestaag toe in de afgelopen weken.
De Ghanesen zijn heel open en een heel stuk eerlijker dan de zwarte Zuid Afrikaan.
Communicatie gaat vaak op een hele kinderlijke manier en meestal na een minuut of 2 wordt er al om je telefoonnummer gevraagd. Hier op ingaan is een fout die je slechts 1 keer maakt, je wordt namelijk continu gebeld en gesmst.
Een vriendschap met een “obruni” oftewel blanke geeft erg veel status en (financiële) voordelen.
Het is af en toe treurig om te zien dat bijna alles wordt geimporteerd hier. Ananassap komt uit Engeland en is veel te duur terwijl er overal gigantische ananassen aan de bomen hangen. Het is jammer dat Ghana een dumpplek is geworden voor het Westen. Liever zou ik het andersom zien. Ghana is immers een heel vruchtbaar land met veel potentie.
Mocht je je afvragen waar de Nederlandse auto's van 15 jaar geleden gebleven zijn, ze rijden hier vrolijk rond in Ghana met de NL stickers er nog op inc. plaatjes van de oorspronkelijke dealer "Van de Ven in Oirschot" er nog op.
Ik woon in een soort community complex welbekend als het obruni-huis (blankenhuis). Ik woon daar samen met Egyptenaren, Spanjaarden, Fransen, Amerikanen, Zambianen, Canadesen, Cubanen en Litouwen.
Een erg gezellige bedoeling en de meesten hebben een eensgezinde instelling.
Wat betreft werk ben ik direct in het diepe gegooid en diende er na mijn eerste week al een rapport gepresenteerd te worden. De verwachtingen zijn hoog en de druk evenzo maar ik doe mijn best. Mijn enige en Ghanese collega Mansa kan ik het goed mee vinden.
Mansa is een goedgeschoolde en initiatiefrijke vrouw van in de 40.
Al met al begin ik mijn draai zo langzaam te vinden. Dat neemt niet weg dat ik af en toe nog behoorlijk down ben. Het hoort er bij. Ondertussen maak ik elke dag weer iets nieuws mee en groei ik.
Ik heb wat filmmateriaal van mijn leven hier in Ghana op youtube gezet.
ALs je op de volgende links klikt kun je de filmpjes zien:
Er komt snel weer een update.
Hans
14 September 2009 - 09:45
Liz:
Ga zo door broertje!!
Geniet van de ervaring...
dikke kus en ik mis je :) -
14 September 2009 - 11:16
Henk-Jan:
Lekker plakkerig? Doet me denken aan Gambia. Alleen het klimaat al noodzaakt tot wennen en je tempo aanpassen.
Take care,
HJ -
14 September 2009 - 11:29
Eefje:
Heftig hoor. Afrika is niet overal hetzelfde, blijkt dan maar weer. Hoop dat je er desondanks van kan genieten. Intens leven komt niet alleen met diepe dalen, maar ook met hoge pieken. En het positieve aan je down voelen is dat het vanaf daar alleen maar beter kan worden ;) Veel geluk! -
14 September 2009 - 12:49
Carola Vogelzang:
Beste Hans,
Ik lees steeds met veel plezier jouw reiservaringen. Ik ben blij dat je je bent gaan doen wat je écht wilde.
Hartelijke groet,
Carola
(je oude HBO-docent) -
15 September 2009 - 06:28
Petra:
Oeh ja dat is even wennen zo te horen! :D Gaat je vast lukken hoor. Veel succes en plezier daar. :D -
15 September 2009 - 09:12
TIm:
wat een andere wereld, supergaaf telefoontje met de regendans als achtergrond. ciao -
16 September 2009 - 01:25
Nynke:
Wat kan een land toch hetzelfde en ook zo verschillend zijn! Maar bedenk dat 'what doesn't kill you, makes you stronger!'. En ik geloof er wederom heilig in dat dit ook weer met jou gebeurt. Ik blijf je avonturen volgen, ook al eindigt de mijne voorlopig in een wat rustiger vaarwater in Duitsland!
Liefs Nynke -
25 September 2009 - 22:28
Mincka:
tja: welkom in het grote, grote continent derdewereld! Zo herkenbaar waar je over schrijft! Dat kabaal - soms is een power cut iets dat heel lang mag duren s avonds.....
je verhalen maken onze heimwee nog groter...
take care en geniet! O ja: een poes in huis is erg effectief tegen kakkerlakken! -
18 Oktober 2009 - 19:15
Anna:
Ik vind, dat die blouse je heel leuk staat.
Stuur je mij de foto?
Veel liefs,
Mama -
04 November 2009 - 10:27
Ans En Ruud:
Hans,
Prima verslag en filmpjes. We missen wel je gebruikelijke verslagen! Komen die ook weer?
Groeten,
Ans en Ruud -
30 April 2010 - 21:22
Mtinkheni:
Super cultureshock, but well handled if I see where you are now!