ontmoeting familie Jeanette en soweto
Door: Hans Kroll
Blijf op de hoogte en volg Hans
05 Juli 2007 | Zuid-Afrika, Johannesburg
Hier weer een update van mijn belevenissen. Er zijn toch wel weer een aantal spannende dingen gebeurd. Het werk valt niet veel interessants te melden behalve dat het ontzettend druk is geweest en nog steeds wel is. Gaan die mensen dan nooit eens op vakantie ofzo??
Maar goed wat wel leuk was was een bezoekje aan Soweto (township) vorig weekend.
Ik en Jeanette gingen daar heen met collega Stijn en zijn vriendin en een collega (Gugu) van Jeanette. We bezochten de familie van Gugu en aten bij een eettentje.
Ook hadden ik en Stijn een aantal voetballen gekocht die we uitdeelden aan kleine kindertjes op straat.
Afgelopen weekend was ook weer erg spannend omdat ik de familie van Jeanette ontmoet heb. Ik vond dat het nu toch wel eens tijd was daarvoor.
Het was zo’n 3 uur rijden naar het plaatsje Welkom in de Freestate.
Ik had onderweg snel wat Sotho zinnetjes geleerd om de mensen in hun eigen taal te kunnen verwelkomen.
Ik werd warm ontvangen met een dikke omhelsing van de moeder. We gingen braaien buiten, maar het was wel stervenskoud (min 4 graden). Ik ontmoette de 4 broers die ook hartstikke aardig waren. De vader wist nog niet van de relatie tussen mij en Jeanette (en nog steeds niet officieel) dus ik begroette hem als een vriend van Jeanette. Een hele aardige trotse man. De volgende ochtend gingen we een stuk rijden met de jongere broertjes van Jeanette en de moeder. De moeder zetten we af bij een minibusjesstation waar ze een minibus naar Lesotho nam. Ik bedankte haar nogmaals in mijn beste Sotho en kreeg wederom een dikke omhelsing. We gingen nog even ontbijten met de broertjes die die luxe erg vreemd vonden. Alleen al het feit om met vork en mes te eten waren ze niet gewend (het is in hun cultuur heel gewoon met de handen te eten).
We deden nog een beetje aan shopping en de broertjes vonden mij met mijn auto en geluidssysteem helemaal geweldig. We zetten de broertjes af en zeiden gedag tegen de vader die mij zelfs een omhelsing gaf. Toen gingen we de big sister ophalen, zoals we de vriendin Palesa noemen. Zij had het weekend doorgebracht vlakbij in de naburige township bij haar moeder. Haar zoontje en nog 2 neefjes renden daar lekker rond en het was een hele belevenis. Onderweg besloten we nog een paar mama’s een lift te geven alleen toen bleken ze met zn drieen mee te willen inc. een nog een kerel en een gigantische hoeveelheid bagage, dus dat werd Jeanette op schoot bij de kerel en de 3 mama’s achterin en ik achter het stuur met ingetrokken beentjes.
Het huisje van de moeder van Palesa was klein maar best luxueus als je keek naar de buurt. Toen ik vroeg of ik van de wc gebruik mocht maken werd ik naar een publieke put verwezen buiten met een golfplatenhokje erop. Stinken, niet leuk meer!
De terugweg naar Jo’burg ging voorspoedig. Mijn ouders komen volgende week al voor een bezoek van 4 weken! Ik kijk er erg naar uit om hun mijn leefomgeving te laten zien en de rest van dit prachtige land, hoewel je toch minstens een jaar nodig hebt om dit land een beetje te kunnen zien. Ik heb wat foto’s geplaatst van de familie van Jeanette.
05 Juli 2007 - 09:45
Dennis:
Hoi Hans ..
Blijf blij om te horen dat het allemaal zo goed gaat daar samen met Jeanette.
Volgende week komen idd je ouders en snel daarna ook je zus.
Het zal voor jullie allemaal wel heel erg fijn zijn elkaar weer te kunnen zien en spreken.
Bij deze wens ik jullie dan ook hele fijne weken toe...
Veel plezier en de groetjes aan Jeanette en de rest ...
Doei Dennis