Familie, bosbrand en dansende Swazi’s
Door: Hans Kroll
Blijf op de hoogte en volg Hans
17 Augustus 2007 | Zuid-Afrika, Johannesburg
Ik vond het weer tijd worden voor een korte update.
Mijn ouders arriveerden op 12 juli. Het zou in eerste instantie 11 juli zijn, maar
Ze hadden hun aansluiting in Nairobi, Kenia gemist waardoor ze werden ondergebracht in een hotel, werden vervoerd in een prehistorisch busje dat onderweg stuk ging en de toeristen werden beroofd. Gelukkig konden de dieven worden weggejaagd en werden bekogeld met stenen. Zo gaat dat daar. Uiteindelijk vlogen ze vanaf Nairobi naar Malawi, vervolgens naar Zimbabwe en uiteindelijk naar Jo’burg. Ze zagen er daardoor behoorlijk afgeleefd uit toen ze aankwamen. Erg raar om je ouders weer te zien na 7 maanden maar na een uurtje of 2 is het alweer de normaalste zaak van de wereld. De dagen erop had ik vrijgenomen dus ben ik druk bezig geweest met rondrijden en ze van alles laten zien hier. Het weekend even naar de hartbeespoortdam geweest, een grote stuwdam buiten de stad in een natuurgebied.
De week erop moest ik weer werken en was het een beetje behelpen met vervoer enzo, op zaterdag kwam zusje lief aan op O.R. Tambo airport en stond de hele familie haar op te wachten. Haar koffer bleek kwijt geraakt waardoor ze met slechts een klein koffertje handbagage aan kwam lopen. Thuis aangekomen werd er gebeld met Holland om de goede aankomst door te geven en werd er eigenlijk niet veel bijzonders meer ondernomen.
De volgende dag echter wel want Liesbeth d’r 30ste verjaardag moest groots gevierd worden.
Mijn gehele afdeling van werk had ik uitgenodigd voor een “Sunny Sunday afternoon braai”
Hier is het heel normaal om je eigen vlees en drinken mee te nemen en dat gooien we dan op een grote hoop. De meesten nemen dan een texaanse steak mee van 2,5 kg
We bleken zo’n 15 kg vlees te hebben met zo’n mannetje of 20, dus aan vlees geen tekort.
Mijn vriendelijke huisgenoot Nevin, een hindoestaanse jongen, wilde de taak van braaimeester wel op zich nemen. Het vlees smaakte voortreffelijk, de deuren van mijn auto werden opengegooid zodat de muziek de gehele tuin bereikte en er was een lijn gespannen met ballonnen. Uiteraard zorgde een uitbundig schijnende zon ervoor dat het ook echt een Sunny Sunday Afternoon braai werd. De dag erop werd er weinig tot niets ondernomen om ons klaar te maken voor onze trip naar Mpumalanga.
We vertrokken richting Mpumalanga de volgende dag rond een uur of 9 maar er werd al snel roet in het eten gegooid. Bij het tankstation liet ik even mijn olie controleren, maar het pijl stond twijfelachtig waardoor een extra litertje olie geen overbodige luxe bleek.
Ik bleek nog een flesje in de achterbak te hebben en gaf dit aan de pompbediende die dit zonder het flesje te controleren in mijn motor liet stromen. Er kwam een gigantische hoeveelheid rook vanaf waarvan ik meteen dacht van dit kan niet goed zijn en dat bleek ook het geval. Het was namelijk antivries dat in mijn motor werd gegoten. Ik zal de hele trip al in het water vallen en belde snel mijn automonteur voor advies. Hij adviseerde onderaan de motor het olieklepje leeg te laten lopen en vooral de motor niet te starten. De mannetjes van de pomp hielpen ons hiermee en ik kocht een nieuwe 5 liter fles olie waarmee mijn motor weer werd opgevuld. Die flejes antivries zien er ook precies zo uit als de flesjes olie!!
Maar goed we konden weer verder zonder problemen en kwamen tegen de avond aan in het plaatsje Hazyview in Mpumalanga. Leuk klein plaatsje vlakbij een gate van het krugerpark en vlakbij het prachtige panoramaroute gebied.
De ene dag gingen we het panoramaroute gebied in waar een prachtige canyon is, de Blyderiver canyon. De andere dag deden we safari’s in het Krugerpark. Na enkele dagen bleken er bosbranden te zijn van gigantische omvang en het complete gebied van zo’n 200 bij 100 km stond in de rook. Het leek wel nacht en de zon was amper te zien. Alleen als je hoog de bergen inging kwam de zon weer een beetje tevoorschijn. We zagen nog een heel stuk bos vlammen. Aan de ene kant een pikzwarte lucht en aan de andere kant een kristalheldere blauwe lucht. De safari’s waren ook geweldig. Ik vond het wel een leuk idee om de familie mee te nemen op een vroege ochtendsafari. Hiervoor moesten we om half 6 aan de poort van het Krugerpark staan waar we werden opgepikt door een safarivoertuig.
We reden een minuut of 40 tot we op een zandweggetje stopten en begonnen aan onze wandeltocht. We werden beschermd door 2 gewapende rangers. Het nodige mogen spotten op niet al te grote afstand waaronder neushoorns en antilopen.
Tijdens de autosafari’s met mijn Fox nog een leeuwenfamilie gezien die bezig waren een giraffe te verorberen. Helaas werden we wel een voor een ziek. Zware misselijkheid en diaree, waardoor er enkele dagen niet al te veel gedaan werd. De laatste dagen brachten we door in Swaziland waar we bij een familie thuis overnachtten. Leuk klein landje, met trotse mensen.
De stam die hier leeft, de zogenaamde Swazi’s hebben weer een geheel eigen cultuur.
Het bezoek aan een cultural village was vooral voor mijn moeder een van de hoogtepunten.
Er werd hier een rollenspel nagepeeld waarbij elke toerist een lid van de Swazi-familie moest naspelen. Mijn moeder speelde de grootmoeder en ontving alle respect en eerbied.
Al met al een prachtige trip. Nog de nodige keren aangehouden door de politie uiteraard. Meestal viel er flink af te dingen op de boete, maar 1 keer moest ik flink betalen voor niets, duidelijk een rassenkwestie, helaas kun je er verder niets mee.
Na de vakantie hebben mijn ouders nog een klein weekje in Jo’burg doorgebracht terwijl ik weer aan het werk moest. Ze bezochten o.a. Pretoria en het appartheidsmuseum.
Al met al een leuke tijd gehad, veel gedaan, veel gezellige etentjes bij kaarslicht en naast de kachel. Mijn ouders hebben nog even de gezelligheid van de winteravonden in juli en augustus op het zuidelijk halfrond kunnen meemaken, vreemde gewaarwording voor hun.
Nu is de rust weer teruggekeerd. Over het werk valt niet al te veel te melden. Het voorjaar hangt volop in de lucht, vorige weekend alweer 26 graden dus het gaat de goede kant op.
Het zwembad ligt in reparatie maar moet voor de zomer klaar zijn.
Mijn zus woont nu ook bij ons en heeft woensdag haar eerste werkdag gehad bij IBM. Ze is direct op cursus gestuurd.
Ik denk dat ze het erg naar haar zin gaat krijgen hier. Foto's van alle beschreven avonturen ga ik van de week nog even plaatsen want die staan op mijn laptop.
Hoe gaat het in Nederland? Hoop ook verhalen van jullie kant te horen.
18 Augustus 2007 - 10:43
Wouter:
He Hans,
Er is dus nog steeds meer te doen in ZA dan in Nederland. Hier gebeurt echt helemaal niets.
Wouter -
21 Augustus 2007 - 07:42
Mincka:
Wat een avonturen! Inmiddels zijn je ouders weer hier en hebben we over alles heel veel gehoord.
Geniet van het voorjaar gaan wij ook doen over 7 maanden!
groetjes