Nog geen krokodillen leeuwen en apen
Door: Hans Kroll
Blijf op de hoogte en volg Hans
06 Februari 2007 | Zuid-Afrika, Johannesburg
Na een algemene training van 4 dagen, nog eens een training van 2 dagen en een specifieke training van 2 dagen mocht ik gaan meeluisteren bij collega’s op de afdeling. De eerste dag leek alles abacadabra, maar na enige dagen begon ik problemen te herkennen van vorige gesprekken. Sinds een week bel ik zelf en luistert een collega mee.
Het werk is op dit moment uitdagend. Ik moet zelfstandig problemen oplossen van klanten.
Ik moet zeggen dat ik in het begin onder de indruk was van de mogelijkheden, zittend in Zuid Afrika een computer van een klant overnemen en instellingen wijzigen. Leuk zijn altijd weer de reacties van klanten als je zegt dat je in Zuid Afrika zit, het zonnetje schijnt en het 30 gr. is.
Met Jeanette begint het nu serieus te worden. We zijn onafscheidelijk, brengen zoveel mogelijk tijd samen door. Dinsdagavond is ondertussen onze vaste schaatsavond geworden.
Ze begint al aardig goed te worden. Dan gaan we naar Northgatemall waar een indoor schaatsbaan zit. Ik overweeg al om mijn schaatsen uit Nederland te laten verschepen. Maar ja per keer betaal ik EUR 2,50 voor toegang tot de schaatsbaan plus huren van de schaatsen, dus moet ik wel redelijk vaak gaan om de verschepingskosten eruit te halen. Waar ik me ondertussen behoorlijk aan begin te irriteren is het racisme hier in Zuid Afrika. Officieel is de Appartheid afgeschaft maar ondertussen gaat het racisme nog keihard door onderhuids bij zowel de zwarten als de blanken. Als ik met Jeanette hand in hand door de mall loop worden we constant aangestaart en worden er om ons heen opmerkingen door mensen gemaakt. Het is echt te triest voor woorden maar waar.
Afgelopen weekend met Jeanette doorgebracht voornamelijk in de tuin van mijn vorige huis.
Afgelopen donderdag ben ik verhuisd naar Lesly en Ian en slaap ik dus niet meer in een tent. Heb 3 weken lang in een tent in de achtertuin bij mn vorige huis geslapen. Ik huur bij deze Britten een kamer. Echt lekker eindelijk een eigen kamer met tv. Ook mag ik gebruik maken van het zwembad (dat verder nooit iemand gebruikt) en de tuin van een paar hectaren.
Ook ben ik redelijk hard bezig een auto te vinden. Eerst had ik een goede optie om de auto van Rafe (Rafe is de broer van mijn vroegere stagebegeleidster hier) over te nemen. Maar toen ik deze auto liet checken door een automonteur raadde deze mij het ten zeerste af deze auto te kopen. Daar heb ik maar naar geluisterd.
Toen heb ik mijn zinnen gezet op een auto van een Afrikaner die ik met oud en nieuw ontmoet heb in Rustenburg. Het probleem was dat Rustenburg zo’n 200 km van Jo’burg afligt dus hadden we afgesproken dat hij de auto mee zou nemen als hij weer eens voor z’n werk naar Jo’burg moest. Nu zou hij eindelijk afgelopen donderdag komen en ik had mn zinnen er op gezet, bel ik hem op woensdag en zegt hij doodleuk dat ze de auto toch maar niet verkopen. Dat was wel even een flinke tegenvaller, ook omdat de kosten voor het huren van een auto de pan beginnen uit te rijzen. Gelukkig kan ik de komende 2 weken een BMW van een vriend lenen en heb ik weer een optie op een VW FOX (model heb je in NL niet).
Anyway genoeg over auto’s, het gaat hier allemaal prima. Mochten er nog mensen langs willen komen, dan zou ik dat wel graag bijtijds willen weten aangezien vrij nemen niet zo heel makkelijk gaat en ik ook niet erg dik in mijn vakantiedagen zit.
Voor mijn ouders die in juli/aug komen heb ik al 2 weken vrij genomen.
Dat was het dan wel weer. Dit keer allemaal niet zo heel spannend, maar ik hoop binnenkort weer eens de stad uit te kunnen en dan volgen er uiteraard weer spannende verhalen over krokodillen, apen en leeuwen.
Groeten Hans
06 Februari 2007 - 07:52
Petra:
Hoi Hans,
Wel lekker zeker dat je nu dan eindelijk gewoon echt aan het werk kan gaan. Als je daar nog een aantal jaren blijft zitten heb ik nog even de tijd om te sparen en dan kom ik zekerz een keer langs, lijkt me super! ;D Nou kzie uit naar je verhalen over het dierlijk leven daar! Salut! -
06 Februari 2007 - 17:38
Nynke:
Hey Hans,
Ik zou erg graag even bij je langs komen, maar dat zit er de komende tijd even niet in denk ik. Sta je niet binnenkort weer eens op een beurs in Nederland om ZA te promoten?
En van die mensen moet je je niets aantrekken hoor. Ik ben zelf ook zo'n blanke met een donkere vriend en wordt ook aangestaard, maar dat is alleen maar uit jaloezie. Ze zouden zelf graag in jouw schoenen staan. Ik zou zeggen, no spang (= Surinaams voor 'Maak je niet druk') en geniet lekker van elkaar! -
07 Februari 2007 - 08:10
Sylvia :
Hai Hans ik ben een onbekende maar kwam toch even je site bekijken. Erg mooi daar volgnes mij. Ik woiu je graag wat vragen, ik ga binnekort ook voor 5,5 maand naar Zuid Afrika maar dan bij de Oost-kaap. Halverwege willen mijn vriend en ik elkaar meeten. We hebben een mooie reis gezien bij Krugerpark. Mijn vraag is of het veilig is om als 20-jarige vrouw naar Johannesburg te vliegen en mijn vriend daar op de luchthaven te ontmoeten (om vervolgens samen per georganiseerde busreis verder te trekken.) Ik heb nl verschillende verhalen gehoord en ik wil graag weten of ik mijn veiligheid niet te kort doe als ik die trip ga maken. In elk geval bedankt en veel plezier daar. groetjes sylvia
sylviajansen_2@hotmail.com
07 Februari 2007 - 09:57
Susanne:
Hai Hans,
Wat leuk om je avonturen te lezen! En wat een prettige bijkomstigheid he, verliefd worden?
Fijn ook dat je je draai begint te vinden op je stagebedrijf.
Ben benieuwd naar je volgende belevenissen.
Groet, Susanne Mellema -
07 Februari 2007 - 17:38
Josine:
Hey Hans!
Wat leuk dat je werk uitdagend is en dat je zo verliefd bent! Houd dat schaatsen erin he, het is onze Nederlandse trots..
Veel spannende avonturen toegewenst en een mooie auto,
Josine -
11 Februari 2007 - 18:11
Gabriela:
hans, ik vind het iedere keer weer leuk je ervaringen zo te lezen. Ik hoop dat je gauw in het bezit kan zijn van een auto. Ik zie uit naar je volgende bericht! -
16 Maart 2007 - 16:05
Philip:
Hoi Hans,
Je schrijft boeiende verhalen! We kennen elkaar (nog) niet, maar ik heb gesolliciteerd naar deze baan bij Cirrus. Ik heb wel een of twee vragen. Ik zou erg graag een paar e-mails met je uitwisselen. Hoop van je te horen!
Philip Stuij
philipstuij@hotmail.com -
01 Augustus 2007 - 18:56
Koffie Franky :
k wou van jou weten hoe oud j was toen j voor het eerst daar ging -
01 Augustus 2007 - 18:59
Koffie Franky :
k bedoel toen j voor het eerst daar ging in zuid afrika k ben van suriname mischien zou j me kunnen toevoegen op msn frankij_45@hotmail.com k zou graag meer over zuid afrika willen weten voordat ik daar kom wonen en werken k ben wel 20 jaar -
07 September 2007 - 13:48
Mebrany:
Hi hans, ik zou graag willen weten hoe het levensonderhoud daar is? Ik heb namelijk een zisje die daar zou willen werken.mijn emailadres is:mebrany@yahoo.com